Onderneemster en TV bekendheid Annemarie van Gaal en collega Femke Halsema gaan 4 panden kopen op de Amsterdamse walletjes. Ze doen dat via hun vennootschap ‘Start Foundation’.
In deze panden gaan ze 14 ramen ter beschikking stellen aan een coöperatie van prostituees die zich geassocieerd hebben onder de roepnaam “My Red Light”. De coöperatie zelf is een stichting die “Eigen Raam” heet. De ‘coöperanten’ kunnen hun werk doen zonder bemoeienis van pooiers of mensenhandelaars.
De 14 ramen zullen bediend worden door zo’n 40 tot 60 seksmedewerkers. Er zal steeds een vertrouwenspersoon aanwezig zijn terwijl de dames aan het werk zijn. Het initiatief voorziet ook in een uitstapprogramma voor vrouwen die een andere baan willen zoeken.
Met haar project staat Van Gaal diametraal tegenover Lodewijk Asscher die in 2007 het plan “De Wallen” opstelde met als doel de walletjes schoon te vegen. Zijn idee bestond erin vrouwenhandel terug te dringen door het aantal ramen te verminderen. Het enigste effect was dat de vrouwenhandel nog meer ondergronds ging zoals naar huiskamers of parkingplaatsen.
Huidig burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan zei ter gelegenheid van de persconferentie waarop de aankoop van de panden werd aangekondigd dat prostitutie niet alleen het óudste beroep ter wereld is, maar dat het ook het normaalste beroep van de wereld zou moeten zijn.
Bedoeling is dat “My Red Light” al in 2017 een deel van de panden kan betrekken.
Onder: Annemarie van Gaal
Van Gaal werd een bekende Nederlander nadat ze in de jaren negentig samen met Derk Sauer de uitgeverij "Independent Media" oprichtte in Moskou. In een tijdsspanne van 5 jaar baatte het duo een twintigtal kranten en tijdschriften uit waarvoor zo'n 700 mensen werkten. Ze hadden de licenties voor onder meer Cosmopolitan, Marie Claire en Good Housekeeping.
Sinds 2009 presenteert Van Gaal naast John Williams het TV programma "Een dubbeltje op zijn kant" waarin ze mensen en bedrijven begeleidt die schulden hebben.