Foto boven dit artikel: Norma McCorvey (rechts) op de barricaden TEGEN abortus, tewijl ze zelf in de jaren zeventig voor een aardverschuiving zorgde door abortus legaal te maken middels het iconisch geworden proces "Roe versus Wade".
***
Het verhaal van Norma McCorvey is het verhaal van een niet zo verstandige, afhankelijke wat ruggegraatloze vrouw die de speelbal werd van krachten buiten haar. Tesamen met enkele ambitieuze jonge vrouwelijke advocaten zou ze model staan voor "Roe versus Wade" een 'landmark' vonnis in Amerika dat abortus legaal maakte. Sinds het vonnis dat haar naam draagt werden in Amerika meer dan 50 miljoen legale abortussen gepleegd. Later belandde Norma in de greep van de Rooms Katholieke Kerk en geloofde ze plots dat abortus moord was. Ze probeerde de rest van haar leven om het oorspronkelijke vonnis in haar voordeel dat abortus legaal maakte terug gedraaid te krijgen zodat abortus terug illegaal zou worden.
Eigenlijk verdient Norma McCorvey de hemel, maar met 50 miljoen moorden op je geweten (althans dat is wat ze zelf geloofd), is ze waarschijnlijk onderweg naar de hel.
Toen Norma McCorvey in 1969 voor de derde keer zwanger raakte, ze was toen 21, stond ze nergens in het leven. Ze was arm, ze was alleen en ze zat aan de drugs.
Ze wilde eigenlijk van het kind af. In de staat waar ze woonde, Texas, was abortus illegaal. Meer nog, abortus was in Texas 'ongrondwettelijk', tenzij het leven van de moeder in gevaar was. Vrienden adviseerden haar om te doen alsof ze verkracht was geweest, zodat ze wel een abortus zou kunnen krijgen. Norma fabriceerde een fake verkrachtingsverhaal. Door gebrek aan bewijzen kon ze echter geen abortus krijgen. Later zou ze toegeven dat de verkrachting fake was geweest.
In die tijd waren twee jonge vrouwelijke advocaten, Linda Coffee en Sarah Weddington, op zoek naar zwangere vrouwen die abortus wilden.
Tesamen met de advocaten spande Norma en rechtszaak in tegen de overheid, tegen het verbod op abortus. Ze verloor de zaak en haar kind moest geboren worden. Na de geboorte stond Norma het kind direct af ter adoptie (net zoals haar twee eerste kinderen).
In een serie van opeenvolgende processen gingen McCorvey en haar advocaten (foto links) tegen de eerste uitspraak in beroep tot de zaak voorkwam bij de hoogste rechtbank, het Amerikaanse Hooggerechtshof. De zaak kreeg de iconische naam "Roe versus Wade". Norma koos de anonieme naam "Jane Roe" om het beroep in te dienen en om zichzelf te beschermen. "Jane Roe" verwijst naar "Jane Doe", wat zoveel wil zeggen als "Jan Modaal" of "Jan met de Pet" in het Nederlands. Wade was de naam van de Texaanse procureur-generaal Henry Wade die de anti-abortuswet verdedigde. Norma was op geen enkele van de processen aanwezig in de drie jaren dat haar advocaten voor haar procedeerden. Later zou ze beweren dat ze slechts een 'pion' was geweest in de handen van twee ambitieuze advocaten die abortus wilden afschaffen.
Tot haar eigen verbazing won "Jane Roe" in 1973 de zaak voor het Hooggerechtshof. Het Hof stelde dat het grondwettelijke recht van een vrouw op vrije keuze in persoonlijke zaken ook inhield dat ze recht op abortus had. Het vonnis was revolutionair en deed Amerika op haar grondvesten daveren. Abortus werd van die dag af legaal in de Verenigde Staten.
Onder: Norma McCorvey op latere leeftijd toen ze ijverde om abortus terug illegaal te laten maken.
"Roe versus Wade" is echter nog altijd zwaar omstreden. De mensen die tegen abortus zijn noemen zichzelf "Pro-Life" en ondernemen al jaren pogingen om de wet afgeschaft te krijgen, of ze protesteren tegen de abortusklinieken. Dat gaat heel ver. Er gaat geen jaar voorbij zonder aanslagen op abortusklinieken of op de dokters en medewerkers die in abortusklinieken werken.
Zelfs Trump gebruikte de zaak in zijn verkiezingscampagne. Hij beloofde "Roe versus Wade" om te keren en abortus terug illegaal te maken. Niet moeilijk dat er op zijn inauguratie niet minder dan zes verschillende priesters hun zegje mochten komen doen op televisie.
Het duurde tot in de jaren tachtig vooraleer uitkwam wie achter de schuilnaan "Jane Roe" zat. Toen het duidelijk was dat het Norma McCorvey was werd ze op slag een heldin voor de vrouwenbeweging. McCorvey werkte jarenlang voor vrouwenhulpcentra en abortusklinieken in Texas en Californië.
In de jaren negentig schreef McCorvey een boek waarin ze uitlegde dat ze eigenlijk lesbisch was en al jaren samenleefde met een vrouw.
Onder: Jane Roe alias Norma McCorvey in 1985 meer dan 10 jaar na de uitspraak in haar voordeel, vechtend om de uitspraak terug vernietigd te krijgen en abortus weer illegaal te maken.
Maar dan kwam de duivel op haar pad. Het is te zeggen....ze sloot zich aan bij de Rooms Katholieke Kerk. Ze veranderde het geweer van schouder en geloofde plots dat abortus verboden moest worden. Ze noemde "Ray versus Wade" de grootste vergissing uit haar leven. Ze begon met legale procedures om het vonnis dat ze gewonnen had, terug te draaien. Ze werd een "Pro-Lifer" nadat ze een poster in de kerk zag van een 10 weken oude foetus. Van toen af besefte ze dat abortus kindermoord was.
De Kerk veranderde niet alleen haar overtuiging over abortus, ze was plots ook niet meer lesbisch. Het toont aan dat religie een nogal onbetrouwbare raadgever is als je het ons (de Godelina redactie) vraagt.
Norma McCorvey stierf deze week op 69 jarige leeftijd in een verzorgingstehuis in het stadje Katy, Texas aan een hartkwaal.
Deep Throat