Toch maar opletten met wie je onbeschermd het bed induikt. Want als zo’n gonorroe-infectie niet behandeld kan worden, is ze zelfs levensbedreigend.
Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die ook in onze contreien relatief veel voorkomt. Verschijnselen bij de man zijn pijnlijk urineren en een etterende urinebuis: vandaar dat het ook wel eens ‘druiper’ genoemd wordt. Ongeveer de helft van de getroffen vrouwen heeft geen symptomen, maar kan de aandoening wel doorgeven. De andere helft van de vrouwen heeft een overvloedige afscheiding die onaangenaam ruikt en mogelijk tussentijds bloedverlies.
Aangezien gonorroe een ontsteking betreft, dient het behandeld te worden met antibiotica. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, kan die ontsteking in de bloedbaan terechtkomen en zo zelfs levensbedreigend worden.
De Chinese dokter Teodora Wi volgt de ontwikkeling van de SOA al enkele jaren met argusogen. Het aantal gevallen van antibiotica-resistente gonorroe steeg van 2013 tot 2016 van 1,9 naar 3,3 procent. “De bacteriën die gonorroe veroorzaken, zijn slim en passen zich aan”, aldus de dokter. “Iedere keer dat we een nieuwe antibiotica gebruiken, word de bacterie resistent. Een studie gehouden in 77 landen, toont aan dat oudere antibiotica geen enkele werking meer heeft tegen de infectie. Nieuwe, duurdere antibiotica kunnen voorlopig nog ingezet worden, maar er komt ongetwijfeld een tijd waarin geen enkele antibiotica meer helpt tegen de bacterie.”
“Deze studies zijn bovendien waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg. Gonorroe tiert welig in arme landen, waar mensen niet eens geld hebben om zichzelf degelijk te laten behandelen.”
Voorkomen is steeds beter dan genezen en al helemaal bij super-gonorroe, waarbij de kans op ‘geen genezing’ reëel is. Het gebruik van een condoom beschermt je in principe tegen deze gevaarlijk wordende SOA. Ook niet-beschermde orale seks is trouwens afgeraden: de bacterie kan eveneens ontsteking aan de amandelen veroorzaken.
Een man met gonorroe:
Een vrouw met gonorroe: