Over condooms bestaan zo’n hardnekkige geruchten, dat ze door veel mensen aangenomen worden als waarheden. Da’s best riskant, want het correct gebruik van een rubberen Pipi Vangkous kan jou behoeden voor SOA’s en ongewenste zwangerschappen.
Condooms vervallen niet
Heb je sinds het jaar 2000 een condoom in jouw portefeuille zitten en komt die nu eindelijk eens van pas? Passeer dan best eerst even langs de (nacht)winkel, condooms vervallen namelijk wel. Latex rubbertjes blijven slechts tot maximum vijf jaar na de productiedatum hun werk naar behoren doen. Voor exemplaren met zaaddodend middel is dat zelfs maar drie jaar. Kijk maar na: op iedere verpakking staat een productie- en vervaldatum.
Condooms beschermen altijd tegen SOA’s
Condooms mogen dan wel de grootste bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen bieden, honderd procent garantie bieden ze niet. Bijvoorbeeld: als je sekspartner net een uitbraak van herpes te pakken heeft en zijn of haar huiduitslag beperkt zich niet tot waar het condoom zit of beschermt, kan je nog steeds herpes overkrijgen.
In het water moet je geen condoom gebruiken
Tieners die geloven dat het geen zin heeft om een condoom te gebruiken in het water: je zou ze de kost niet willen geven. Toch is het ook als je in de jacuzzi of zwembad van bil wil gaan met iemand die je niet zo goed kent, sterk aangeraden om een condoom te gebruiken. Het water biedt geen enkele bescherming tegen SOA’s en het doodt ook geen zaadcellen.
Je moet geen condoom gebruiken als ze haar periode heeft
Akkoord: de kans is klein dat ze zwanger wordt terwijl ze menstrueert – alhoewel volgens de wetenschap niet helemaal onmogelijk. Maar haar bloed beschermt – net als water – niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Condooms gaan toch altijd kapot
Het schijnt voor heel wat mannen een argument te zijn om toch iemand condoomloos te kunnen beminnen: “Ze gaan toch altijd stuk, dus kunnen we het evengoed zonder doen.” Condooms kùnnen inderdaad stuk gaan, maar mits correct gebruik is die kans behoorlijk klein. Veel heren durven zich een maatje te groot aanmeten: hun ego moet er immers ook bij in passen. Niet zo’n, euh, strak plan: een condoom dat te los zit, kan inderdaad sneller scheuren. Als je ook glijmiddel wil gebruiken, dan moet je voor eentje op waterbasis kiezen. Andere glijmiddelen kunnen het materiaal aantasten, waardoor het rubbertje ook wel eens sneller durft scheuren.