14 mei - 2018
Dennis Nilsen sterft in zijn cel: portret van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers gebruikte als sekspop

Dennis Nilsen sterft in zijn cel: portret van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers gebruikte als sekspop

Zijn eerste Grote Liefde blijkt een hetero, zijn tweede bedriegt hem met andere mannen en als zijn derde er dreigt vandoor te gaan, kan hij maar één manier bedenken om de jongeling bij zich te houden. En aangezien moorden toch zo eenvoudig is, vallen er nog veertien slachtoffers. Of vijftien, want aan zo'n tempo zou een mens voor minder de tel kwijtraken natuurlijk.

In een klein Schots dorpje

Dennis Nilsen wordt op 23 november 1945 geboren in Fraserburgh, een klein vissersdorpje in Schotland. Vader Nilsen is een militair van Noorse komaf en is nauwelijks thuis. Wanneer hij niet in één of ander buitenland op missie is, zit hij liever op café dan bij zijn gezin thuis. Wanneer Dennis 6 is, trapt hij het uiteindelijk af om nooit meer terug te komen.

De kleine Dennis brengt heel wat tijd door met zijn grootvader. Een strenge, maar rechtvaardige visser die de meest fantastische verhalen over het ruwe leven op zee vertelt. De kleine man kan haast niet wachten tot hij groot genoeg is om samen met grootvader op zee te gaan, zo spannend... Precies op Halloween 1951 slaagt het noodlot echter toe: de 61-jarige zeebonk wordt dood teruggevonden op zijn vissersbootje en wanneer Dennis geconfronteerd wordt met het lijk, is hij er het hart van in: nooit heeft hij in zijn jonge leven zoveel om iemand gegeven als om zijn grootvader.

Vlinders in de buik voor het verkeerde geslacht

Opa's dood hakt er zo stevig in bij Dennis, dat hij zich op school helemaal afzondert. In het lager onderwijs heeft hij geen vrienden en is hij een uiterst stille jongen. Zijn prestaties zijn gemiddeld. Op de middelbare school gebeurt het soms dat hij zichzelf aangetrokken voelt tot mannelijke klasgenoten en dat vindt hij weerzinwekkend: homo zijn is iets dat niet mag en niet kan. Ook hier heeft hij geen vrienden. Wanneer hij vijftien wordt, besluit hij de schoolbanken te verlaten en in het leger te gaan.

Insmeren met talkpoeder, lippen blauw en masturberen maar

In de keuken van het leger om precies te zijn, waar hij de kunsten van de slagerij leert. Dat hij in de nabijheid van sommige van zijn mooie collega's een broek vol goesting krijgt zint hem niet, maar uiteindelijk legt hij er zich bij neer dat hij misschien biseksueel is. Enerzijds geniet hij wel van de kameraadschap die er in het leger heerst, maar anderzijds houdt hij zich toch afzijdig en brengt hij er de avonden door in het gezelschap van een fles rum. Af en toe gaat hij eens goed genieten van het nachtleven en dan gebeurt het soms dat hij, met een flink stuk in zijn combatboots, van bil gaat met een jongeman.

Op een avond dat hij zich helemaal laveloos zuipt op zijn kamer, krijgt hij plots een gek idee. “Hoe zou het eigenlijk zijn om met een levenloos jongenslichaam te vrijen?” Iemand het hoekje om helpen om zijn seksuele lusten op bot te vieren vindt hij wat verregaand, maar Dennis krijgt plots een schitterende ingeving: hij smeert zich in met talkpoeder, stift zijn lippen blauw, zet zich voor de spiegel en masturbeert terwijl hij naar zichzelf kijkt. Liefde, dood en lichamelijke bevrediging lijken op een zeer eigenaardige wijze samengesmolten onder zijn hersenpan.

Dennis, de te weekhartige flik

Na een carrière van elf jaar en drie maanden verlaat Dennis het leger. Hij is zo verbitterd als wat, want tijdens zijn laatste missie werd hij ontzettend verliefd op een beeldmooie manskerel. Een liefde die niet beantwoord werd, want de man verkiest vrouwen. Hij gaat weer bij zijn moeder wonen, die inmiddels hertrouwde. Al snel krijgt hij kletterende ruzie met zijn broer over het onderwerp 'homoseksualiteit' en Dennis, die trekt van Schotland naar Londen.

Daar vervoegt Dennis in december 1972 de politie. Wanneer hij een klein jaar later een homokoppel betrapt dat in het openbaar van jetje geeft en hen conform de wetgeving in de doos moet draaien maar dit niet over zijn hart krijgt, hangt hij zijn kepie aan de kapstok. Hij gaat werken bij de English Civil Service en in zijn vrije tijd frequenteert hij de vele homobars in Londen. Zo leert hij op een mooie avond David kennen. Diezelfde nacht nog hebben ze seks dat de stukken eraf vliegen en al snel trekt David bij Dennis in. Terwijl Dennis de liefde ernstig neemt, proeft David het liefst van zoveel mogelijk andere walletjes. Aanvankelijk knijpt hij 's nachts andere jongens stiekem in het donker, maar na verloop van tijd neemt hij hen gewoon mee naar huis en bedriegt Dennis waar hij bij staat. Dennis doet dan maar hetzelfde, maar binnenin gaat hij kapot: hij kan het maar niet verkroppen dat hij David met anderen moet delen. Uiteindelijk gaat  David er weer vandoor. De achtergelaten Dennis verzuipt 's avonds zijn kwelduivel die 'eenzaamheid' heet met een fles rum.

Eenzame kerst, maar met Nieuwjaar zou er iemand bij hem zijn

25 december 1978 brengt Nilsen moederziel alleen door in zijn kille woonst. Vijf dagen later trekt hij erop uit. In een Londense homobar ontmoet hij een jongeman wiens looks hem meteen overweldigen. De twee gaan na enkele glazen naar Dennis' woonst, waar er nog een stevige borrel gedronken wordt. Zo dronken als een leger Zwitsers kruipt het tweetal uiteindelijk in bed. Om te slapen, want voor andere activiteiten zijn ze veel te dronken.

's Anderendaags wordt Dennis met een barstende hoofdpijn wakker en realiseert zich: “Die jongen naast mij gaat straks naar huis en dan zit ik hier weer helemaal alleen.” De jongeman slaapt nog en stilletjes schuift Dennis z'n das onder diens nek, om hem vervolgens te wurgen. Het wordt een vinnig gevecht, want het slachtoffer is nog niet van plan om zijn laatste adem uit te blazen. Dat gebeurt uiteindelijk toch, in een emmer water: wanneer hij bewusteloos is, verdrinkt Dennis de kerel namelijk. “Na enkele minuten kwamen er geen luchtbellen meer naar boven en haalde ik zijn hoofd er weer uit”, zo zou Dennis later verklaren.

Dan pas beseft Nilsen goed en wel wat hij gedaan heeft: iemand het leven ontnomen. Zenuwachtig drinkt hij een kop koffie en steekt een sigaretje op, onderwijl denkend wat hij met het lijk zou gaan aanvangen. Dan staat hij op, legt het levenloze lichaam over zijn schouder en neemt het mee naar de badkamer, om het daar in een warm badje te stoppen en schoon te schrobben. Vervolgens droogt hij het lijk weer af en legt het in zijn bed. Zijn nieuwe vriend zou hem nooit ofte nimmer nog verlaten...

Het lijk moet verdwijnen. Of toch niet...

Dennis gaat ernaast liggen, laat zijn hand over het nog warme vlees glijden en merkt dan op dat de lippen toch wat van hun kleur verliezen. Dennis dekt het naakte, dode lijf dicht met dekens en denkt diep na. Dat is immers het begin van het einde van zijn leven zoals het tot hiertoe geweest is. Zelf heeft hij niet zo onmiddellijk een verklaring waarom hij de jongeman heeft omgebracht, maar mooi vindt hij dat stoffelijk overschot eigenlijk wel. Maar toch moet hij er van af, dat beseft Dennis zelf ook wel. Hij trekt naar een doe-het-zelfzaak en koopt daar een elektrisch mes en een grote pot, maar terug thuis kan hij het niet over zijn hart krijgen het lijk in stukken te snijden zoals hij aanvankelijk van plan was. In de plaats daarvan heeft Dennis seks met de ontzielde, kleedt hem weer aan en valt vervolgens in slaap.

Wanneer hij 's morgens weer wakker wordt, beseft Dennis maar al te zeer dat hij toch wel iets moet ondernemen. Uiteindelijk maakt hij enkele planken van zijn vloer los om de onfortuinlijke jongeman eronder te steken. Dat verloopt echter niet van een leien dakje: inmiddels is de rigor mortis namelijk ingetreden.

Een week of wat later is Dennis Nilsen benieuwd hoe het zijn vriend vergaat, daar onder de plankenvloer. Hij vist het lijk weer boven en komt verbijsterd tot de conclusie dat het alweer vuil is geworden. Bad in dan maar en Dennis, die wast zich nadien in hetzelfde water. Daarna geeft Nilsen zichzelf nog een low-five tot-ie zijn kwakje op de koude buik loost, kuist het stijfsel weer op en steekt het levenloze lichaam opnieuw onder de planken. Daar blijft het uiteindelijk nog een maand of zeven liggen, tot Nilsen uiteindelijk besluit dat zijn woonst genoeg stinkt. Hij maakt een groot vuur aan in zijn tuin en gooit het ontzielde lichaam erop, samen met een stel autobanden. Het rubber moet namelijk de geur van verbrand vlees maskeren. Nadien is Dennis zó opgelucht dat hij denkt: nooit meer. Het lijk is weg, het slachtoffer werd blijkbaar nooit gemist en niemand die hem ooit verdacht. 'Ik zal nooit meer iemand vermoorden', zo belooft hij zichzelf. Een belofte die hij niet kan houden, want het gebeurt nog een keer of veertien. Of vijftien, wie weet.

Chinese toerist weet op het nippertje te ontsnappen

Oktober 1979, bijna een jaar na de eerste moord. Dennis ontmoet de Chinese student Andrew Ho in een homobar. Na enkele pinten vertelt de Aziaat dat hij wel eens wil experimenteren met bondage en Dennis, die ziet dat ook wel zitten. Helemaal opgewonden gaan de twee naar Dennis thuis, waar Nilsen een stropdas wel héél erg vast om Ho's nek knoopt, ondertussen in diens oor fluisterend: “Dit is wel een gevaarlijk spelletje, weet je dat?” Andrew weet zich los te wringen en met een natte broek van de grote schrik rent hij full speed de woonst uit, recht naar de politie. Daar heeft Andrew het over een moordpoging maar de agenten ondernemen niks. “Twee stomdronken homo's die aan wurgseks doen, daar moeien wij ons niet mee”, zo klinkt het.

Canadese toerist mag niet meer naar huis

Op 3 december 1979 gaat Nilsen een pintje drinken en hij komt in de pub de Canadese toerist Kenneth Ockendon tegen. Ze drinken samen de nodige glazen bij verschillende pubs, om uiteindelijk in Dennis' huis verzeild te geraken. Ze kunnen het goed vinden samen, maar het afscheid nadert: Kenneth moet namelijk 's anderendaags richting Canada vliegen. Een eng gevoel bekruipt Dennis, als hij bedenkt dat hij alweer alleen zal zijn. Hij kijkt naar Kenneth die met een hoofdtelefoon naar muziek zit te luisteren, pinkt een traantje weg en... wurgt hem met het snoer van die hoofdtelefoon. Hij kleedt vervolgens de dode Kenneth uit, stopt hem in het bad, droogt hem weer af en slaapt ermee. De volgende dag trekt Dennis met een gerust gevoel naar zijn werk: zijn Canadese vriend zal er tijdens zijn afwezigheid niet vanonder muizen. 's Avonds terug thuis kleedt Dennis zijn Canadees aan, zet hem bij hem aan tafel terwijl hij eet, vervolgens naast hem in de zetel tijdens het televisie-uurtje, om er tot slot mee tussen de lakens te duiken. Slapen, maar eerst even seks.

Een tijdje 'gebruikt' Dennis op die manier het stoffelijk overschot van Kenneth, tot het zo hard begint te stinken dat Dennis' appetijt ervan over gaat, zo naast hem aan de tafel. Hij stopt het lijk onder de plankenvloer.

Een zestienjarige knaap

Op 13 mei 1980 komt Dennis de zestienjarige Martyn Duffey tegen op de straat. Martyn ziet er verwaaid uit en da's niet moeilijk: de jongen is thuis gaan lopen en is thans dakloos. Hij is dan ook maar al te blij wanneer Dennis hem vertelt dat hij bij hem mag blijven slapen. Voor het slapen worden er nog de nodige borrels rum gedronken en Martyn kruipt helemaal groggy onder de wol. Dennis kruipt ernaast en wurgt hem. Voor de zekerheid haalt hij in de keuken een emmer water om hem ook nog eens te verdrinken. De geschiedenis herhaalt zich: badje in, afdrogen, bedje in en van bil met een lijk. Gedurende enkele weken bewaart Dennis het lichaam van Martyn in de kast om het er weer uit te halen wanneer hij het nodig heeft als gezelschap aan de tafel, in de zetel of in bed. Tot-ie begint te meuren dat het niet meer uit te houden is en Martyn onder de vloer moet verdwijnen.

Een opdringerige hoer

De volgende die in één van Dennis' kasten verzeild geraakt, is de 27-jarige prostitué Billy Sutherland. Al is dat wel een klein beetje Billy's eigenste schuld: hij ontmoet Dennis tijdens een nachtelijke kroegentocht en achtervolgt hem tot bij hem thuis: hij moet en zal die nacht een paydate hebben. Uiteindelijk vraagt Dennis hem maar mee binnen, beiden drinken ze een stevig glas en met een flink stuk in zijn botten wurgt Dennis Billy. Of dat meent hij zich 's anderendaags toch te herinneren. Sutherland is dood, zoveel is wel zeker.

Geen plaats meer om de lijken te stockeren

De 24-jarige Malcolm Barlow is een kerel met serieuze mentale problemen. Op een dag zit hij gewoon bij Dennis voor de stoep en Nilsen vraagt hem mee naar binnen voor een drankje. Malcolm blijkt echter een bingedrinker eerste klas – ook al kent men die uitdrukking in de jaren tachtig nog niet – en in geen tijd is hij zo dronken dat hij bats achterover in slaap valt. De decibels die Malcolm produceert tijdens zijn gesnurk overstijgen die van een middelgroot sportvliegtuig en Nilson, die kan daardoor de slaap niet vatten. Dennis wurgt Nilson, geniet vervolgens van de doodse stilte en valt in slaap.

Wanneer Dennis 's anderendaags een kast uitkiest voor het lichaam van Malcolm, komt hij tot de conclusie dat hij eigenlijk geen plaats meer heeft om al zijn gasten te herbergen. Naast het plaatsgebrek komen er ook nog andere ongemakken de kop opsteken: de geur en de vliegen die door de lijken aangetrokken worden. 's Morgens en 's avonds gaat Dennis rond in zijn woonst met een spuitbus insecticide, maar die beestjes kunnen blijkbaar sneller kweken dan ze sterven.

Weg, de lijken moeten weg! Zijn opleiding als slager-kok in het leger komt hem goed van pas nu. In zijn tuin versnijdt hij de lijken en stookt ze op in zijn tuin. Wederom moeten autobanden op het vuur de geur van verbrand vlees verdoezelen. De organen dropt hij achter de schutting van zijn huis, als voer voor de vossen en de ratten. Terwijl hij dat doet, schiet het hem te binnen dat hij ongelooflijk veel geluk heeft gehad. Niemand die ooit iemand iets gemerkt heeft van zijn moorden en nu is het gevaar helemaal geweken: de lijken zijn verbrand, de assen en beenderresten die niet mee opgebrand zijn begraven en de organen opgevreten.

Van verhuizen komen problemen

Dennis krijgt het flink aan de stok met zijn huisbaas en is genoopt te verhuizen: nog een geluk dat hij net alle andere 'bewoners' van het pand net liet verdwijnen. Van zijn royale woonst op Melrose Avenue trekt hij naar een appartement in Cranley Gardens, eveneens in Londen.

Op een avond tijdens het uitgaan ontmoet hij John Howlett. Hij neemt hem mee naar zijn flat, voert hem stomdronken en wurgt hem. Dat wurgen neemt overigens enige tijd in beslag, want telkens Dennis denkt dat hij zijn laatste adem heeft uitgeblazen, komt er toch opnieuw leven in. Tot John uiteindelijk zijn negen levens heeft opgebruikt. De volgende in rij is Graham Allen, een hongerige jongeman die door Dennis mee naar hem thuis wordt gevraagd en wordt gewurgd terwijl-ie smakelijk een omelet zat te verorberen. De laatste die Dennis om zeep helpt in z'n appartement, is ene Stephen Sinclair.

Nilsen heeft echter één probleem: de drie ontzielden beginnen alweer stevig te ruften. Hen onder de vloer van zijn flat steken kan niet en ook vuurtje-stook in de tuin is geen optie. Het appartement heeft namelijk noch een plankenvloer noch een tuin. Dennis moet dus wat anders verzinnen: de lijken in stukjes snijden en door het toilet spoelen bijvoorbeeld.

Op 5 februari krijgt loodgieter- en rioleringsbedrijf Dyno in Londen een telefoontje: de riolering in Cranley Gardens zit helemaal verstopt. Arbeider Mike Cattran komt ter plaatse en de stinkende substantie die hij er in de buizen aantreft, lijken verdacht veel op 'mens in stukjes'. De politie wordt erbij gehaald en ook de speurders zijn er zeker van: dit moeten menselijke resten zijn. Dennis voelt de bui al hangen, gaat naar beneden en spreekt tot de arm der wet: “Ik zal je laten zien waar de resterende onderdelen van de lijken zijn. In twee plastieken zakken in mijn kleerkast.” Heel even denken de agenten met een grapjurk te maken te hebben, maar enkele minuten later blijkt het de lugubere realiteit. Dennis Nilsen wordt in de boeien geslagen. Hij werkt uitstekend mee aan het onderzoek, toont aan de speurders waar hij in de tuin van het andere huis de lijken verstopte, vervolgens opstookte enzovoort. Smullen geblazen voor de Britse pers uiteraard. Ook vallen er nog een hele resem bijna-lijken uit de kast. Enkele mannen die Dennis herkennen, verklaren dat ook zij naar hem thuis gelokt werden maar al snel het hazenpad kozen alvorens erger zou gebeuren.

“Ik heb er vijftien vermoord, al kunnen het er ook zestien zijn”, verklaart Dennis. Uiteindelijk worden er 'slechts' resten van zes slachtoffers teruggevonden. In november 1983 wordt Dennis Nilsen voor zes moorden en twee moordpogingen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, zonder enige kans op vervroegde vrijlating.

Op 12 mei 2018 sterft Dennis Nilsen, in zijn cel, een natuurlijke dood. Hij is dan 72.

Meer nieuws

Wens je onze artikels elke maandag, woensdag en vrijdag te ontvangen in je mailbox?
Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief:

Zoeken naar meer nieuws


Laatste nieuws

Meghan Markle
17 januari 2019

Meghan Markle

Wat is 'stealthing'?
17 januari 2019

Wat is 'stealthing'?

Stella Maxwell Nipslip op het strand
16 januari 2019

Stella Maxwell Nipslip op het strand

De meest populaire adult-actrices uit 2018 en hun beste film
16 januari 2019

De meest populaire adult-actrices uit 2018 en hun beste film

Halfzusje van Kate Moss, Lottie Moss werd deze week 21
15 januari 2019

Halfzusje van Kate Moss, Lottie Moss werd deze week 21

Nooit gezien....een verzameling prikkelende cameltoe foto's
15 januari 2019

Nooit gezien....een verzameling prikkelende cameltoe foto's

Belgische Marisa Papen naakt in Saint-Tropez
15 januari 2019

Belgische Marisa Papen naakt in Saint-Tropez

Queen of the Handbra: Emily Ratajkowski
15 januari 2019

Queen of the Handbra: Emily Ratajkowski

MTV host Nicole Buyer lacht met haar vetrolletjes (en dat zijn er nogal wat :-)
15 januari 2019

MTV host Nicole Buyer lacht met haar vetrolletjes (en dat zijn er nogal wat :-)

Waarvoor laat de rijkste man ter wereld de helft van zijn fortuin staan?
13 januari 2019

Waarvoor laat de rijkste man ter wereld de helft van zijn fortuin staan?

Boezemwippende Ashley Graham
13 januari 2019

Boezemwippende Ashley Graham

Nieuwe naaktfoto's van Cindy Crawford
13 januari 2019

Nieuwe naaktfoto's van Cindy Crawford

't Is januari en zij dragen een...bikini
12 januari 2019

't Is januari en zij dragen een...bikini

Lindsay Lohan doet een Marilyn Monroeke
12 januari 2019

Lindsay Lohan doet een Marilyn Monroeke

Kourtney Kardashian bevecht midlifecrisis met sensuele foto's
12 januari 2019

Kourtney Kardashian bevecht midlifecrisis met sensuele foto's

Engelse presentatrice met leuk doorkijkbloesje
12 januari 2019

Engelse presentatrice met leuk doorkijkbloesje

Model Amber Rose omschrijft zichzelf op Instagram als 'Peach Fuzz'
11 januari 2019

Model Amber Rose omschrijft zichzelf op Instagram als 'Peach Fuzz'

11 januari 2019

"Boobalicious" Mariah Carey

11 januari 2019

"Naked News" verkiest mooiste borsten van het jaar 2018

Skivakantie droombeeld met Ava Fabian
11 januari 2019

Skivakantie droombeeld met Ava Fabian