Wie zijn droomprins(es) online zoekt, is het vast al wel eens voorgevallen: het klinkt enorm met iemand. En dan spreek je af en volgt een ontnuchtering van jewelste. Niet verwonderlijk ook: over deze zaken wordt el erg vaak gelogen tijdens het online daten.
Online daten is heel erg in trek. In onze contreien leerde zo’n veertien procent van de mensen in een relatie, zijn of haar partner via het internet kennen. Heel veel vrijgezellen zoeken hun partner dan ook online. Vooral bij vrijgezelle dertigers is het heel erg populair: iets meer dan zestig procent van hen doet aan online dating.
Daar komen natuurlijk heel wat afspraakjes uit voort. Maar… ongeveer van de helft van de eerste fysieke ontmoetingen draait uit op een teleurstelling. Toch hebben de meesten vooraf al uitvoerig gechat en dus zou je denken dat ze elkaar al zo’n beetje kennen. Hoe dat komt? Er wordt heel wat gelogen bij online dating. Dit zijn de meest voorkomende zaken waar over gelogen wordt.
Het uiterlijk
Natuurlijk staan er op ieders profiel foto’s. Maar zowel mannen als vrouwen schijnen de gewoonte te hebben hiervoor foto’s te gebruiken van een aantal jaren geleden, toen ze nog iets strakker in hun vel zaten. Vrouwen blijken ook nog eens vaak hun foto’s te bewerken, alvorens ze online te zetten. En wanneer je dan eindelijk ‘in het echt’ afspreekt, dan val je natuurlijk door de mand.
De lengte
Stel: je bent een niet al te lange man. Dan wil je misschien liever geen vrouw die boven je uit torent. Of je bent een vrij lange vrouw die liever iemand leert kennen die nog langer is dan haarzelf. Dan is het natuurlijk stevig schrikken wanneer je tijdens de fysieke date plots een reuzin of kabouter treft. Toch blijken zowel mannen als vrouwen te liegen over hun lengte, om beter bij het profiel aan te sluiten van diegene die ze wel zien zitten.
Geld
Als je op je profielfoto etaleert met een knappe sportwagen en je zegt tegen je toekomstige dat je een goedbetaalde, hoge functie hebt, dan val je redelijk door de mand als je de parking komt opgedraaid met een aftands Japannertje en je de rekening van het restaurant in tweeën wil.
Klinkt nogal idioot natuurlijk, maar toch stelt meer dan de helft van de online daters zichzelf rijker voor dan hij werkelijk is. De gemiddelde online-jager verdient zo’n twintig procent minder dan hij of zij laat uitschijnen. In concrete cijfers: zegt iemand dat-ie 2.500 euro in de maand verdient? Dan bedoelt hij eigenlijk 2.000 euro.
***
Advertentie: Eroticabeurzen Vlaanderen programma 2018 - 2019
***
(Trefwoorden: weetjes, onderzoek, online, dating, afspraakjes)